ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Αγάπη» δημιουργήθηκε το 2008 και εφαρμόστηκε, αρχικά, στον βρεφονηπιακό σταθμό «Ό,τι Αγαπώ» στην Κέρκυρα. Το πρόγραμμα «Αγάπη» εντάσσεται στο καθημερινό πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του σταθμού και συντροφεύει τα παιδιά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους έως και τα έξι τους χρόνια. Έκτοτε, έχει ενταχθεί σε αρκετούς ακόμα βρεφονηπιακούς σταθμούς, με συνολικά πάνω από 4.000 παιδιά να έχουν διδαχθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ πάνω από 2.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει σε κάποια μουσικοθεατρική παράσταση. Σε αυτή τη διαδρομή το παιδί μαθαίνει να βιώνει τον ρυθμό και τη μουσική μέσα από εξειδικευμένες δραστηριότητες όπως: ηχοιστορίες, τραγούδι, μουσικά παραμύθια, μουσικοκινητικές ασκήσεις και δραματικό παιχνίδι. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται τόσο στην καθημερινότητα των παιδιών όσο και στις γιορτές αλλά και τις θεατρικές παραστάσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος «Αγάπη»

Σκοπός

Σκοπός του, είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, στοχεύοντας στο σύνολο των αισθήσεών τους, υπηρετώντας και εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα σπουδών του σταθμού. Με βασικές αξίες την παιδοκεντρικότητα και την ανάπτυξη, το πρόγραμμα έχει ως όραμα την παιδαγωγική με την τέχνη παρέχοντας πρωτότυπο υλικό, ερεθίσματα και δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο μετασχηματίζεται η εκπαίδευση των παιδιών από γνωσιακή σε βιωματική.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς που επιθυμούν να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα σπουδών τους τόσο με νέο και πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό όσο και με τις πλέον σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους.

Δομή και ενότητες

Η οπτικοποίηση και η ενσάρκωση της βασικής αξίας του προγράμματος, δηλαδή της Αγάπης, γίνεται με τη χρήση μίας τσόχινης φιγούρας που έχει τη μορφή ενός χαμογελαστού κουνελιού. Η επιλογή της συγκεκριμένης φιγούρας έγινε με βάση την οικειότητα που αισθάνεται ένα παιδί στην αλληλεπίδραση του με αυτή. Το κουνελάκι είναι από τις πρώτες αναγνωρίσιμες εικόνες στη ζωή ενός παιδιού, είτε ως λούτρινο κουκλάκι , είτε ως κινούμενο σχέδιο είτε ως το γνωστό παιδικό τραγούδι που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Η επιλογή της τσόχας ως υλικό κατασκευής έγινε συνειδητά, καθώς στην πρώτη τρυφερή ηλικία των 6 μηνών το παιδί ξεκινά και αναπτύσσει έντονα την αίσθηση της αφής. Χρησιμοποιώντας περισσότερο τα ακροδάχτυλα και τις παλάμες του, η αίσθηση της τσόχας διεγείρει την περιέργειά του και κεντρίζει το ενδιαφέρον του ώστε να πετύχουμε τη δέσμευση του παιδιού ως κοινωνό καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος.

 

Οι υπόλοιπες φιγούρες που πλαισιώνουν τη βασική αξία του προγράμματος, την «Αγάπη», είναι η Γατούλα η Τιτή, η Κουκουβάγια η Σοφία, το Αρκουδάκι η Ευτυχία και το Πουλάκι η Ελευθερία. Η κάθε μία φιγούρα, είναι ο βασικός άξονας του εκάστοτε εποπτικού υλικού και αναφέρεται σε συγκεκριμένη ηλικία του παιδιού και συγκεκριμένο στάδιο του προγράμματος. Το κάθε «ζωάκι» το καλωσορίζουμε με το δικό του χαρακτηριστικό τραγούδι και έτσι πετυχαίνουμε τη διέγερση τριών ταυτόχρονα αισθήσεων (όραση, αφή, ακοή) του παιδιού. Η συγκεκριμένη τεχνική προέκυψε ως απάντηση στην ανάγκη για διατήρηση της προσοχής των παιδιών σε μία ηλικία που όλα τους είναι καινούρια και αποσπώνται συνεχώς.